ברוב המקרים בהם אדם נכנס לקשיים כלכליים הוא לא חייב כסף רק לאדם אחד, אלא הוא חייב כסף לנושים רבים. אדם כזה שפועלים נגדו נושים רבים באמצעות הוצאה לפועל, מרגיש לכוד ועובד עצות מאחר ואין לו את הכלים להתמודד עם כל אותם נושים. לכן יש מספר מנגנונים ליציאה מחובות ולאו דווקא צו לאיחוד תיקים. יובהר כי מנגנון זה בעצם בא להקל על החייב בהתמודדות מול כל הנושים במרוכז, החייב ישלם ע”פ תוכנית תשלומים שתיקבע ע”פ יכולתו האמיתית.
אילו תיקים לא ניתן לאחד?
- תיקי מזונות.
- עניין שאינו כספי.
- תיקי משכון או משכנתא.
- עניין שהועבר לבית המשפט בשל התנגדות לביצוע שטר וטרם הוכרע סופית.
- עניין שהועבר לבית המשפט בשל התנגדות לתביעה לסכום קצוב וטרם הוכרע סופית.
תנאים לבקשה לאיחוד תיקים:
- יש לצרף לבקשה תצהיר המאמת את: מצבו הכלכלי של מגיש הבקשה, מצבם הכלכלי של בני משפחתו, יכולתו של מגיש הבקשה לפרוע את החוב ואת המסמכים התומכים בתצהיר.
- יש לצרף לבקשה תצהיר ויתור סודיות והסכמה למסירת מידע ומסמכים על כתובתו, נכסיו, מצבו הכלכלי, יציאותיו מהארץ, מידע זה יתקבל מגורמים ציבוריים או פרטיים.
- בהגשת הבקשה יש לשלם 3% מיתרת החובות.
- מגיש הבקשה ימשיך לשלם 3% מיתרת חובותיו מדי חודש ועד להחלטה בבקשה לאיחוד תיקים. במקרים מסוימים רשאי רשם ההוצאה לפועל לקבוע תשלום אחר, מטעמים שירשמו.
להלן תקופות התשלומים:
כיום, במסגרת צו לאיחוד תיקים שניתן לבקשת חייב, יקבע צו תשלומים חודשי לפי פריסה של מלוא החוב ל-3 שנים אם סכום החוב לא עולה על 100,000 ש”ח ול-4 שנים אם סכום החוב עולה על 100,000 ש”ח [סעיף 7א1 לחוק הוצאה לפועל].
רשם הוצל”פ יאשר את איחוד התיקים לאחר שיקיים חקירת יכולת לחייב, ויתרשם כי החייב יכול לפרוע את כלל חובותיו בפרקי הזמן הבאים:
- תוך שנתיים – אם סכום החוב אינו עולה על 20,000 שקלים חדשים;
- תוך 3 שנים – אם סכום החוב עולה על 20,000 שקלים חדשים ואינו עולה על 100,000 שקלים חדשים;
- תוך 4 שנים – אם סכום החוב עולה על 100,000 שקלים חדשים.
למי איחוד תיקים מתאים?
איחוד תיקים בהוצאה לפועל מתאים לאדם שנפתחו כנגדו תיקי הוצאה לפועל על ידי גורמים שונים. חשוב לזכור כי איחוד התיקים טומן בחובו חסרונות בצד יתרונות. חסרון לדוגמה: מדובר בדרך כלל בפתרון לטווח קצר לבעייתו של החייב, שכן תשלום חודשי נמוך אינו מפחית מחובות גבוהים של מאות אלפי ש”ח. כך החייב יכול לשלם במשך שנים מבלי להפחית את החוב, בשל ריביות גבוהות הנהוגות בהוצאה לפועל.
במידה ואתם שוקלים לאחד תיקים בהוצאה לפועל או רק לפרוס את החוב לתשלומים, יש לקחת בחשבון כי תיקי הוצאה לפועל צוברים ריבית שנתית בגובה 13%, כל עוד הם קיימים.
לצורך הדוגמה, אם יש לכם תיק בהוצאה לפועל על סך 100 אלף ש”ח, כעבור שנה החוב יהיה כבר 113,000 ש”ח וכן הלאה. לכן, גם בפריסת החוב יש לחשב את הריבית והתשלום בהתאם.
לסיכום
טרם מתחילים הליך של איחוד תיקים מומלץ לפנות למשרד המתמחה בתחום על מנת לנהל את ההליך בצורה מקצועית ומחושבת ולראות האם קיימת דרך יעילה יותר לסגור את חובותיו. כפי שצוין הליך זה אינו מתאים לכל אחד ולכן יש לעבור על כלל הנתונים של החייב בכדי שיוכל למצות את מלוא הזכויות המגיעות לו.
אל תיתן לחובות לשבור אותך, טיפול מקצועי ואישי לסגירת חובותיך
צור קשר עוד היום עם עו”ד המומחה בתחום
למשרדנו ניסיון בליווי חייבים בכל השלבי ההליך, אנו יודעים לתת מענה מקיף לצרכי החייב החל מהשלבים המקדמיים של הליך ועד לקבלת צו תשלומים. משרדנו מהווה מעין “ONE STOP SHOP” בתחום ההוצל”פ.
משרדנו זמין עבורכם להתייעצות ללא התחייבות בכל הנוגע לתחום ההוצאה לפועל.
האמור אינו מהווה יעוץ משפטי ומובא לידע הציבור, כמו כן זהו מידע מתומצת ביותר ואין להסתמך עליו.